Rabu, 1 Mac 2017

5 Tips Senaman Buat Ibu Mengandung Supaya Tak Sakit Badan

Pusing sana lenguh, pusing sini tak selesa. Duduk lama lenguh pinggang, bersiri lama tegang kaki. Boleh kata, semua benda tak kena. Ni la yang selalu ibu mengandung alami. Betul tak?

Almaklumlah masa mengandung ni, sistem fisiologi badan kita berubah. Otot, ligamen, dan semua yang melengkapi sistem otot atau kita panggil 'musculoskeletal system' ni sebenarnya jadi lebih lembut dan flexible.



Apa yang terbaik untuk atasi masalah sakit belakang masa mengandung?


Dah tanya kat seorang fisioterapis, alamatnya memang kena exercise la.
Tapi, sebelum nak buat senaman tu, kita kena pastikan senaman tu adalah selamat untuk keadaan kita. So, hari ni mama akan share tips senaman untuk ibu mengandung ye.

Tip 1: Posisi



- Elakkan posisi berbaring lurus terutama ketika kandungan dah masuk trimester 2 dan 3.
- Posisi yang TERBAIK adalah baring separa dengan tinggikan badan dalam 35°.
Contoh macam dalam gambar. Tapi kalau rasa tangan tu tak berapa kuat, lapik beberapa biji bantal di bahagian belakang ye!



Tip 2: Postur Badan


- Pastikan postur badan anda ketika melakukan senaman adalah dalam keadaan TEGAK. 

Tip 3: Kerapkan Senaman Otot Perut


- Otot perut adalah otot yang penting dalam menjaga kestabilan postur badan kita. Jadi, senaman otot perut adalah penting untuk memastikan postur badan kita dalam keadaan normal. 
- Senaman perut membantu mempercepatkan proses pemulihan selepas bersalin.
- Senaman otot perut membantu mengurangkan sakit belakang.
- Membantu memperbaiki teknik meneran yang efektif.


Tip 4: Kerap tetapi sedikit


- Melakukan senaman secara kerap tetapi dalam kadar yang sedikit. 
- Berehat seketika di antara setiap senaman. 
- Untuk mengelakkan dari rasa penat dan sesak nafas ketika bersenam.


Tip 5: Diet seimbang dan air yang mencukupi


- Jangan terkejut ye bila diet termasuk dalam tips senaman. Kalau nak tahu, otot kita ni pun perlukan makanan dan oksigen. Sebab tu kita kena titik beratkan diet. 
- Pastikan mendapat nutrien yang mencukupi dari makanan seimbang. Macam mama, mama topup dengan suplemen dari Shaklee untuk nutrien tambahan seperti ESP Protien, Vitalea, B Complex dan Ostematrix.
- Pastikan pengambilan air yang mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi.


Jadi, lepas dah cukup 5 tips ni, baru la lepas ni mama boleh share pulak senaman untuk kurangkan sakit belakang di episod akan datang.

Stay Tune!


Salam Sayang,

-MamaImamMuda-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular