Selasa, 28 Mac 2017

5 Tips Turunkan Berat Badan 5kg Dalam Masa 1 Bulan

Kan best kannnn adik manis semua, kalau pinggang kita macam kerengga boleh pakai Kebaya Baba Nyonya raya nanti. Makin gojes, meletops dan kebaboom lagi.
Bila pandang cermin masa kat fitting room, tengok body sendiri hati kembang semekar bunga di taman. Ewahhh.

Ada orang 2 minggu dah hilang 5 kg. Ada orang ambil masa 2 bulan nak lesap 2 kg. Jangan menangis adik manis, yang penting kita usaha cairkan lemak-lemak nakal kat perut tu.
Tak dapat jadi Miss World. Dapat jadi Miss Suri Pilot pun cukup lahhh. Ye ke idok?

Disebabkan tak nak adik manis down lama-lama sebab lemak degil tu tak hilang, hari ni mama kongsikan TIPS TURUN 5Kg DALAM MASA 4 Minggu

Erk... Kenapa? Tak percaya ke? Yang penting ni cara sihat ok.

Sebelum tu, mama nak anda tahu beberapa perkara seperti berikut:

1- Julat penurunan berat badan yang disarankan adalah 0.5kg - 1kg / minggu.
2- Kalau anda tergolong di dalam kategori OBESE (BMI: >30) lebih banyak berat badan boleh diturunkan pada peringkat awal. 

Ok. Tak nak sembang banyak, jom kita semak apa tips yang anda perlu tahu.

1- Modified Menu Harian


5 Tips Turunkan Berat Badan 5kg Dalam Masa 1 Bulan

Macam mana?
- Mula-mula koranganda kena kurangkan saiz hidangan makanan. Kalau biasa makan 2 pinggan nasi, kurangkan sehingga suku pinggan je.
- Lepas tu, anda kena kurangkan makan yang densiti tenaga tinggi. Apa kebenda densiti tu? Densiti tu kalori la cik adik manis. Kiranya kurangkan makanan yang kalori tinggi.

Habis tu NASI LEMAK tak boleh makan ke? Sedap kot nasi lemak tu.


Nasi Lemak boleh makan tapi tukarkan telur mata or telur goreng tu jadi telur rebus. Dan add on beberapa hirisan timun. Boleh?
- Makan makanan yang tinggi serat. So, lepas ni makan banyak buah. Kalau tak nak makan buah, buat smoothies. sodap pun sodap.


2- Meningkatkan Pembakaran Kalori



Nak buat apa?

- Fizikal aktiviti. Lepas ni baju yang nak basuh tu, pakai handwash. Jangan vakum karpet, Buang habuk dan rambut yang melekat tu pakai berus. Pastu, kat pejabat, parking kereta jauh sikit dan berjalan ke pejabat tu. Kalau boleh, naik tangga. Senang je kan?



3- Makan ikut jadual


Erk.. Takkan nak buat time table kot.

Cik adik, kalau anda tekad untuk kurus, setakat jadual makanan ni, macam kacang je. Lagipun handphone kan ada. Kira set la alaram untuk timing waktu makan tu. Simple as baca A-B-C je kan?

- Jangan skip waktu makan. Biar makan kerap tapi dalam kuantiti sikit. Contohnya,

: 8.00 am: Breakfast
: 10.00 am: Minum Pagi
: 1.00 pm: Lunch
: 4.00 pm: Minum Petang
: 6.30 pm: Dinner
: 9.30 pm: Supper

Ini contoh jadual pemakanan untuk diet. Kalau anda berminat, boleh dapatkan di sini << Jadual Pemakanan Untuk Diet >>

4- Kurangkan minuman berkalori seperi minuman kordial. 

Seperti yang anda sedia maklum, minuman kordial mengandungi kandungan gula yang tinggi serta bahan perisa dan pewarna yang dibenarkan. Jadi, ini akan membantutkan usaha penyingkiran lemak yang ada.

Kalau cik adik masih sukakan minuman begini, cuma tukarkan menjadi minuman sihat seperti smooties atau jus buah-buahan buatan sendiri tanpa menambahkan gula ke dalam minuman anda.

Senang je kan?


5. Suplemen

Pengambilan suplemen bukan ubat untuk kurus tetapi sebagai pembantu mempercepatkan proses pembakaran lemak dan membuang toksin dari lemak. Yang penting, anda kena pastikan suplemen anda adalah semulajadi dan selamat.

Tak tahu mana nak cari suplemen yang selamat dan semulajadi?



Haruslah dari Shaklee. Semua produk yang dihasilkan telah menjalani proses penyelidikan yang diyakini dari pihak ketiga. Produk yang mesra alam, selamat dan berkesan.

Nak kurus ni sebenarnya senang je. Yang penting kena tahu cara dan ilmunya. Yela, takkan nak biarkan berat badan kita terus naik macam tu je kan? Nanti lagi banyak masalah yang akan timbul. Macam-macam penyait pulak yang boleh hinggap. Lagi banyak penyakit, lagi banyak duit akan berterbangan nanti. Betul tak?

Jadi, jangan biarkan masalah berat badan  ini mengganggu kehidupan anda. Atasi segera. Ok?


=======================================================================
Pengedar Sah Shaklee Kuantan, Pahang: 

Syazwani Tajidin(Shaklee ID: 926187)

019-2508903
(WhatsApp/SMS)


COD: Bandar Kuantan, Bandar Indera Mahkota
Pos: Penghantaran ke seluruh Malaysia


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular